Armas J. Pulla

Syntynyt: 
29.3.1904
Syntymäpaikka: 
Viipuri
Kuollut: 
14.12.1981

Armas J. Pulla oli viipurilaislähtöinen kirjailija, pakinoitsija ja piirtäjä. Pullan tunnetuinta tuotantoa ovat sota-aikana suosiota keränneet Ryhmy ja Romppainen -kirjat.

Armas Josef Pulla syntyi Viipurissa, jossa kävi myös koulunsa. Hän oli ammatiltaan lehtimies, mutta tunnettu kirjallisesta osaamisestaan ja etenkin ranskankielisen kirjallisuuden tuntemuksestaan. Pulla kirjoitti yhdessä Mika Waltarin kanssa nimimerkillä ”Kapteeni Leo Raivio”. Hän käytti myöhemmin myös nimimerkkiä Porokka.

Pullan Ryhmy ja Romppainen -kirjat ovat sotilasseikkailukertomuksia. Kaikkiaan Pulla kirjoitti neljätoista Ryhmy ja Romppainen -kirjaa. Ensimmäinen niistä ilmestyi vuonna 1940 ja oli nimeltään "Ja pöh!" sanoi sotamies Ryhmy. Vääpeli Kalle Ryhmyn ja vänrikki Ville Romppaisen tähdittämä taistelutarina nousi heti suosioonsa. Pulla kirjoittikin sille jatkoa jo samana vuonna kahden uuden tarinan verran. Viimeisen Ryhmy ja Romppainen -kertomuksen Pulla kirjoitti vuonna 1967. Se oli nimeltään "Jees, James Pound!" sanoi herra Ryhmy.

Pulla kirjoitti myös ahkerasti pakinoita erinäisiin lehtiin ja aikakausjulkaisuihin. Hän kirjoitti myös joitakin komedianäytelmiä. Kaikkiaan Pullan tuotanto käsittää kahdeksankymmentä kirjaa. Se koostuu paitsi sota- ja veijaritarinoista, myös Ranskaan sijoittuvista tai liittyvistä historiallisista romaaneista. Näitä Pullan teoksia arvosti myös kirjallisuusväki. Pulla oli niin ikään taitava piirtäjä ja kuvitti joskus pakinoitaan. Hänen kynänsä jälki on säilynyt myös muutamissa rintamalta lähetetyissä postikorteissa.

Pullan teoksia on myös dramatisoitu ja uudelleensovitettu teatterinäyttämöille. Esimerkiksi Arto Seppäsen sovitus Hormoonit hallitsevat vuodelta 2006 tuo Pullan komediallisen otteen nykypäivään.

Teksti: Olli Mäkelä / Sunklo, 2012

Teokset

Otsikko Kirjailijan rooli Julkaisu Lajit Kieli Alkuperäinen kieli
Ei puu omenasta kauas putoa kirjailija 2017 Komedia Suomi
Hormoonit hallitsevat kirjailija 2006 Komedia Suomi
Isänmaan parhaat kirjailija 1961 Komedia Suomi
Ryhmy ja Romppainen: Jees, Leskiyli-insinöörskä, sanoi vääpeli Ryhmy kirjailija 2017 Komedia Suomi