Esa Sariola

Otava / Irmeli Jung
Syntynyt: 
s.
Syntymäpaikka: 
6.7.1951

Esa Sariola on psykologi, kirjailija ja tutkija. Kaunokirjallisuuden lisäksi Sariola on kirjoittanut myös tietokirjoja.

Sariola opiskeli Helsingin yliopistossa teoreettista filosofiaa, psykologiaa ja yleistä kielitiedettä. Hän valmistui filosofian kandidaatiksi vuonna 1978. Sariola työskentelee Hesperian sairaalassa psykologina.

Sariola on kirjoittanut sekä proosaa että draamaa. Hänen esikoisteoksensa on novellikokoelma Väärinkäsityksiä, joka julkaistiin vuonna 1984. Esikoisromaani sen sijaan ilmestyi seuraavana vuonna (1985) ja kantaa nimeä Rakas ystävä. Sittemmin Sariola on julkaissut seitsemän romaania ja yhden novellikokoelman. Hänen tietokirjansa käsittelevät pääasiassa psykologiaa ja sen hoitometodiikkaa.

Sariola on niin ikään kirjoittanut näytelmiä, joista esimerkiksi Teatteri Jurkassa kantaesitetty Ei kaikki miehet petä (1997) oli arvostelumenestys. Myös Sariolan proosateoksia on dramatisoitu näytelmiksi. Draaman alueella Sariola on ollut kuitenkin tuotteliain kuunnelmien kirjoittajana, joita on tehnyt Yleisradiolle useita.

Sariolan kaunokirjallisuuden teemat käsittelevät valtasuhteita. Sariola tutkii mm. pahuutta, väkivaltaa ja alistamista. Aiheet tematisoituvat erityisesti sukupuolten välisessä kanssakäymisessä. Sariolan kirjallinen maailma on miehinen. Hän osoittaa miessukupuolen tuhoisan käyttäytymisen ja arvioi naisen asemaa kärsijänä. Toisaalta hän tarkastelee myös asetelman ympärikääntymistä. Sariola on taitava kertoja. Usein hän virittää lukijalleen psykologisesti harhaanjohtavia juonenkulkuja. Asiat ovat harvoin sitä miltä näyttävät. Kertojaan ei voi noin vain luottaa, sillä Sariolan todellisuus on aina monitahoinen ja tulkinnanvarainen.

Esa Sariolalle on myönnetty Kirjallisuuden valtionpalkinto vuonna 1986. Hänen teoksiaan on käännetty yhteensä yhdeksälle kielelle.

Teksti: Olli Mäkelä / Sunklo, 2012

Teokset

Otsikko Kirjailijan rooli Julkaisu Lajit Kieli Alkuperäinen kieli
Ei kaikki miehet petä kirjailija 1997 Komedia Suomi
Naisten kesken, miesten kesken kirjailija 1997 Komedia Suomi
Rakas ystävä kirjailija 1988 Draama Suomi