Hector

Syntynyt: 
20.4.1947
Syntymäpaikka: 
Helsinki

Hector, oikealta nimeltään Heikki Harma, on suomalaisten hyvin tuntema kevyenmusiikin tekijä ja rakastettu esiintyjä. Hän on yksi Suomen arvostetuimmista populaarimusiikin sanoittajista ja säveltäjistä. Hector on toiminut muusikon uransa ohella myös radio- ja televisiotoimittajana sekä televisio-ohjaajana.

Hectorin musiikillinen sooloura on kestänyt yli neljäkymmentä vuotta. Hänet tunnetaan esimerkiksi kappaleistaan ”Lumi teki enkelin eteiseen”, ”Ake, Make, Pera ja mä”, ”Asfalttiprinssi” ja ”Juodaan viinaa”. Hectorin musiikillinen tyyli on melodinen ja monesti hieman melankolinen. Se henkilöityy esittäjäänsä, joka tulkitsee kappaleet useimmiten kitaralla itseään säestäen.

Hector muistetaan yhtenä ”mestareista”. Hän kiersi 90-luvun lopulla Pave Maijasen, Pepe Willbergin ja Kirkan kanssa Suomen stadioneita ja esiintymislavoja ”Mestarit areenalla” -nimisellä konserttikiertueella. Hectorille on myönnetty useita suomalaisia musiikkialan palkintoja sekä Pro Finlandia -palkinto vuonna 2008. Sanoittajana häntä on muistettu mm. Juha Vainio -sanoittajapalkinnolla vuonna 1993 sekä Reino Helismaa -palkinnolla vuonna 2009.

Teksti: Olli Mäkelä / Sunklo, 2011

Teokset

Otsikko Kirjailijan rooli Julkaisu Lajit Kieli Alkuperäinen kieli
Kadonneet lapset kirjailija 1980 Musiikkinäytelmä, Nuortennäytelmä Suomi
M. Möttönen, maailmanmatkaaja säveltäjä 1983 Musiikkinäytelmä, Lastennäytelmä Suomi