Leo Kontula

Syntynyt: 
1953
Syntymäpaikka: 
Helsinki

Leo Kontula on suomalainen dramaturgi, ohjaaja, näytelmäkirjailija ja suomentaja. Hän työskentelee Lahden kaupunginteatterissa dramaturgina ja ohjelmiston suunnittelijana.

Kontula on opiskellut teatteritaiteita Sorbonnen yliopistossa Ranskassa. Nyt jo kolmetoista vuotta Lahden kaupunginteatterissa työskennellyt Kontula on ollut myös Kansallisteatterissa ja Ryhmäteatterissa. Lisäksi hän oli perustamassa Turun Uutta Teatteria, ja on myös toiminut Teatterikorkeakoulussa tuntiopettajana.

Kontulan dramaturgioita ovat mm. näytelmät Sirkus Zambina (2002) ja Job / Laulujen laulu (2001) joista jälkimmäisen Kontula myös ohjasi. Kontulan omia näytelmiä ovat esimerkiksi näytelmät Apina (1987) ja Lentävä hiekkalaatikko (1988). Kääntäjänä Kontula on toiminut mm. Lahden kaupungin teatterin näytelmissä Kahden maailman hotelli (2002, Éric-Emmanuel Schmitt) ja Hamlet (2003, William Shakespeare). Kaikkinensa Kontula on ahkera ja arvostettu näytelmien kääntäjä, jonka kynästä suomalaiseen teatteriin on kääntynyt kymmeniä ulkomaisia näytelmiä.

Teksti: Olli Mäkelä / Sunklo, 2012

Teokset

Otsikko Kirjailijan rooli Julkaisu Lajit Kieli Alkuperäinen kieli
Apina kirjailija 1987 Komedia, Nuortennäytelmä Suomi
Kivikeiju - Melonipellon salaisuus kirjailija 1988 Musiikkinäytelmä, Lastennäytelmä Suomi
Lentävä hiekkalaatikko kirjailija 1988 Lastennäytelmä Suomi
Nummisuutarit dramatisoija 1999 Komedia Suomi
Pikku Anni & Ihanneäijä kirjailija 1988 Lastennäytelmä Suomi
Sinun pitäisi tietää kirjailija 1988 Draama Suomi
Ujo kuningas kirjailija 1984 Musiikkinäytelmä, Lastennäytelmä Suomi