Logo Näytelmat.fi

Rudyard Kipling

Bombay , 30.12.1865 - 18.1.1936

Rudyard Kipling oli brittiläinen kirjailija, joka muistetaan etenkin brittiläisen Intian kuvaajana. Kipling oli jo omana aikanaan tunnettu seikkailu- ja satukirjojen kirjoittaja, jonka suosituin teos on Viidakkokirja vuodelta 1894.

Kipling syntyi englantilaiseen perheeseen brittiläiseen Intiaan. Pian hän kuitenkin muutti Englantiin, jossa kävi upseerien lapsille tarkoitetun koulun. Vartuttuaan Kipling muutti takaisin Intiaan (nykyisen Pakistanin alueelle) ja aloitti toimittajan työt. Toimittajan ammattiin kyllästyttyään, Kipling matkusteli mm. Japanissa, Hong Kongissa ja Yhdysvalloissa, kunnes palasi jälleen takaisin Lontooseen ja paneutui tulevaan kirjailijan uraansa.

Kiplingin brittiläis-intialaiset juuret näkyvät hänen kirjallisessa tuotannossaan. Esimerkiksi Kiplingin tunnetuin teos Viidakkokirja sijoittuu juuri Etelä-Intian sademetsiin, ja kertoo susien kasvattamasta Mowgli-pojasta. Omana aikanaan se oli eksoottinen Intian kuvaus, mutta myös yhteiskuntafilosofinen tutkielma kulttuurin ja villin luonnon välisestä erosta. Toinen Kiplingin tuotannon hyvin tunnettu teos on niin ikään Intiaan sijoittuva vakoiluromaani Kim (1901).

Tunnettujen proosateostensa ohella Kipling oli tuottelias novellisti ja runoilija. Häntä pidetäänkin englanninkielisen novellikirjallisuuden varhaisena kehittäjänä. Myös hänen novellinsa ammentavat laajalti Intian ja Aasian kulttuureista, brittiläistä maailmankatsomusta kuitenkaan hylkäämättä. Kipling tunnettiinkin omana aikanaan brittiläisen imperiumin vankkumattomana puolustajana, joka oli paitsi isänmaallinen, myös hyvin länsimielinen. Sittemmin Kiplingin suhtautumista ulkoeurooppalaisiin kulttuureihin ja kansoihin on pidetty poliittisesti ongelmallisena.

Teksti: Olli Mäkelä / Sunklo, 2011

Teokset

Djungelboken

Rudyard Kipling ( Kirjailija )

Draama, Lastennäytelmä, Nuortennäytelmä

1993

Lue lisää

Tilaa uutiskirjeemme ja pysyt ajan tasalla uusimmista palveluun lisätyistä teoksista