Pentti Anttila

Born: 
22.08.1935
Died: 
22.7.2015

Pentti Anttila on kokemäkeläinen maaviljelijä ja näytelmäkirjailija. Hän joutui jo 15 vuotiaana mukaan talon töihin. Isä oli kuollut sodassa saamaansa vaikeaan sairauteen. Elämä oli kaikin puolin niukkaa. Maamieskoulun ja sotaväen jälkeen tuli mukaan harrastustoiminta. Oman kylän nuorisoseuran puheenjohtajana ja keskusseuran johtokunnan jäsenenä tuli myös harrastajateatteri tutuksi. Ensimmäinen rooli näyttämöllä oli näytelmässä Keltainen lippu. Siitä se ura urkeni.

Menestys kirjoituskilpailuissa toi esille myös näytelmien kirjoittamisen. Ensimmäinen näytelmä ”Kylän puheenaiheet” sai päivänvalon v. 1978. Näytelmää on esitetty yhä edelleen. Lintupuisto ja Ruokojärven suojelijat ovat luontoaiheisia näytelmiä. Niissä pohditaan ihmisten suhdetta luontoon. Lintupuisto on saanut aiheen Puurijärven kansallispuistosta. Ruokojärven suojelijat lähti liikkeelle Koijärven tapahtumista. Sukupolvien ketju kuvaa sitä kiihkeää aikaa, jota elettiin silloin, kun Suomi oli liittymässä Euroopan Unioniin. Kotirintamalla on yksi niistä harvoista näytelmistä, joissa kuvataan sodan aikaista elämää kotirintamalla. Siinä on paljon opittavaa nykyajan kiireisille ihmisille. Kaikesta huolimatta huumori ja rakkaus kukkivat kotirintamalla. Näytelmällä on tähän mennessä jo 22000 katsojaa 11 näyttämöllä.

Salaperäinen mies -näytelmä on myös aihepiiriltään uusi. Sodan jälkeistä asekätkentäjuttua ei ole juuri käsitelty näytelmissä. Nyt salaisuudet paljastuvat. Naiset asialla on pienoisnäytelmä, joka on naurattanut ihmisiä jo monella näyttämöllä. Olympiakuumetta vei meidät vuoteen 1952. Silloin olivat Helsingin Olympialaiset, Armi Kuusela valittiin Miss Universumiksi ja saatiin sotakorvaukset maksuun. Uusi elämä oli alkanut. Raha ja rakkaus on kevyt huvinäytelmä. Se on siivu nykyajan ihmisten elämää. Iloinen ilmastonmuutos -näytelmä on hauska farssi kesäteatterille.

Pentti Anttilan näytelmissä on aina melkoinen annos huumoria. Se tulee esille tilannekomiikkana. Herkulliset tilanteet ja henkilöhahmot tuovat värikkyyttä näytelmiin. Ne ovat tämän ajan kansannäytelmiä. Radiopakinoita Anttila teki aikoinaan YLE ykköselle 25 kpl. Radiokuunnelma ”Seiska vitonen” kuultiin Porin Teatterin näyttelijöiden esittämänä radion ykkösverkossa. Se on ainoa Satakunnassa tehty stereokuunnelma.

Teokset

Title Kirjailijan rooli Publication Lajit Kieli Alkuperäinen kieli
Iloinen ilmastonmuutos author 2009 Comedy Finnish
Kotirintamalla author 1992 Drama Finnish
Kylän puheenaiheet author 1978 Comedy Finnish
Lintupuisto author 1979 Drama Finnish
Naiset asialla author 1982 Comedy Finnish
Naisten valtaa author 2000 Comedy Finnish
Olympiakuumetta author 2007 Drama Finnish
Raha ja rakkaus author 1995 Comedy Finnish
Ruokojärven suojelijat author 1981 Comedy, Drama Finnish
Salaperäinen mies author 2001 Comedy Finnish
Sukupolvien ketju author 1998 Comedy, Drama Finnish