Sinä kutsuit Kuolemaa

Language: 
Finnish
Genre: 
Play for youth, Jännitysnäytelmä, Drama
Year of publication: 
2019
Pages: 
28
Length: 
Full length
Synopsis: 

Näytelmä kertoo parikymppisestä syrjäytymisvaarassa olevasta tytöstä, Ariadnesta. Ariadne asuu kotona äitinsä kanssa. Koska Ariadnella ei ole työtä eikä opiskelupaikkaa, hän kuluttaa energiaansa ryyppäämiseen ja bilettämiseen. Näytelmän ensimmäisellä puoliajalla seurataan Ariadnen arkea ja tutustutaan päähenkilön elämäntarinaan.

Ariadnella on ollut sisko, Faidra, joka on ollut lahjakas ja menestynyt koulussa. Sisko on kuollut joitakin vuosia sitten. Äiti ei pääse yli tyttärensä kuolemasta ja vertaa kuollutta siskoa Ariadneen, mikä entisestää syventään Ariadnen itseinhoa ja masennusta. Ariadne pyörittelee mielessään ajatusta itsemurhasta ja joskus humalassa yrittääkin sitä.

Tärkein sivuhenkilö on Kuolema, joka seuraa päähenkilön epäonnistuneita itsemurhayrityksiä. Kuoleman apureina toimii liikeilmaisuryhmä Kuoleman enkelit, jotka luovat karmivaa tunnelmaa rikkomalla näyttämön ja katsomon välistä rajaa.

Ariadnen mummo on ainoa häntä kannustava voima. Käännekohta tapahtuu, kun Kuolema vierailee mummon luona vieden tämän mukanaan. Ariadne lähtee baariin hukuttamaan suruaan mutta aamuyöllä kotiin päästyään tekeekin päätöksen laittaa elämänsä kuntoon, jotta mummo voisi olla hänestä ylpeä.

Väliajan jälkeen Ariadne ryhdistäytyy. Jännitys tiivistyy asetelman kääntyessä päälaelleen: Kuolema alkaa jahdata tyttöä. Rinnakkaistasolla kuljetetaan Kuoleman kertomuksia ihmisistä, jotka hän on hakenut luokseen tuonpuoleiseen. Näytelmän menneisyys ja nykyhetki kohtaavat loppuhuipennuksessa, jolloin Ariadne ymmärtää kuolleensa bileiltana mummon kuoleman jälkeen. Kuolema näytetään lavalla takaumana.

Näytelmän premissi on, että ei kannata leikkiä kuoleman kanssa. Kohderyhmä on nuoret ja aikuiset. Tyylilaji on kauhu ja psykologinen trilleri.

Roles: 
Number of male actors: 0
Number of female actresses: 0
All role: 0
Other roles: 

Joustavasti roolitettavissa:

naisia 6-11, miehiä 3-8, yhteensä 14 puheroolia
+ liikeilmaisuryhmä n. 5-10 hlöä

Adapted to summer theatre: 
Yes
Premiere in professional theatre: 
No
Premiere in amateur theatre : 
Yes
Date: 
27/10/2017
Pleace: 
Nokian näyttelijäyhdistys ry:n Etunäyttämö