Logo Näytelmat.fi

Valkeapukuinen tyttö

Synopsis

Tositapahtumiin perustuvan näytelmän päähenkilö on Santeri Haapanen, Hyrynsalmen suuri poika, jonka tekemisistä nykypolvet eivät juurikaan tiedä. Haapanen oli kansanedustaja, opettaja, sanomalehtimies – mm. Kainuun Sanomien ensimmäinen päätoimittaja. Hän oli 1920-luvun Vienan vapauttamisretkien merkittävä tausta-ja vaikuttajahahmo, “Itä-Karjalan presidentiksikin” mainittu.
Ilmari Kianto ja Hallan Ukko ovat myös kolmessa aikatasossa tapahtuvan tarinan keskeisiä roolihahmoja. Haapanen oli molempien läheinen ystävä.
Näytelmän varsinaisena toiminnan vyöryttäjänä heiluu kuitenkin kainuulainen kansa – Hyrynsalmen ja Suomussalmen huimaan vauhtiin kiihottunut Hurja joukko joka ensimmäisenä Suomessa vainusi luonnonraikkaalla nenällään hetken koittaneen Suomelle – kaappasi vallan kirkonkylillä ja huusi hitaammalle ja aremmalle muulle Suomelle: Tehkää samoin, nyt on vallankumouksen aika! Liikkeelle paneva voima oli tietenkin Hallan jääkärietappi, joka säteili ympäristöönsä aktivismin aatetta ja yhteistoiminnan tarmoa.
Näytelmä käynnistyy Hyrynsalmella, v. 1938, Kianto ja Haapanen hieman ryyppäilevät Haapasen Tervatörmän pihalla Hallan Ukon hautajaisista palattuaan. Ukko liittyy vainajanakin seuraan ja siirrytään vuoteen 1916, jolloin Hallan jääkärietappiin oli tulossa säpinää. Hyrynsalmen isänmaalliset aktivistipiirit käynnistävät mittavan suojeluoperaation tärkeille Hallaan saapuneille valtakunnallisille jääkäreille ja tapahtumat johtavat valkoiseen vallankaappaukseen Hyrynsalmella.
Kolmannessa aikatasossa ollaan Vienassa, Vuokkiniemessä v. 1920 Suur-Suomea rakentamassa. Haapanen oli siellä Suomen hallituksen valtuuttamana edustajana ja kuulustelee paikallisia asukkaita. Haapanen on työssään kahden tulen välissä – bolshevikkien ja omien yltiömilitanttien. Syvästi kristillisenä humanistina Haapanen kokee bolshevikkien yllätyshyökkäyksen aikana yliluonnollisen pelastumisen “Valkeapukuisen tytön” avulla. Palataan kehystarinaan – vuoteen 1938 – Haapanen kertoo Kiannolle sisäisestä muutoksestaan: “Päätin ryhtyä valkoiseen taisteluun nyt uusin asein: Hengen asein. Päätin lähteä takaisin opettajaksi, rakentamaan ihmisen vapautta sisästä käsin, kasvattamaan pojannalliaisia ja tytöntylleröltä – ja itseäni.”

Kieli

Suomi

Alkuperäinen kieli

Suomi

Sivumäärä

59

Kesto

Kokoillan näytelmä

Soveltuu kesäteattereille

Kyllä

Ensi-ilta ammattiteatterissa

-

Ensi-ilta harrastajateatterissa

Roolit

Miehiä 0

Naisia: 0

Yhteensä: 0

Muita rooleja

Tilaa uutiskirjeemme ja pysyt ajan tasalla uusimmista palveluun lisätyistä teoksista