Näytelmät.fi - Kirjailijoiden oma agentuuri
Hakukone
Valikko

Lea-palkinto

Etusivu Palvelun kuvaus Rekisteröidy palveluun Näytelmän esittäminen Hakukone Dramaturgipalvelu Uutuudet Kirjailijaluettelo Näytelmäluettelo Käännösluettelo Harrastajateatterikatalogi Uutisarkisto Tilaa uutiskirje ja RSS Lea-palkinto Opetusmateriaalia Teatteripaidat Yhteystiedot
Kirjaudu sisään syöttämällä alle käyttäjätunnuksesi ja salasanasi. Jos haluat rekisteröityä palveluun, voit tehdä sen täältä.


Lea-palkinto


Suomen Näytelmäkirjailijat ja Käsikirjoittajat on jakanut näytelmäkirjailijoille suunnattua Lea-palkintoa vuodesta 1985 lähtien. Palkinto myönnetään tekstin, ei esityksen perusteella näytelmäkirjailijalle vuoden parhaasta näytelmäteoksesta.Palkinnon arvo on 5 000 euroa.

Lea-palkinto Antti HietalalleVuoden 2014 Lea-palkinnon voittaja on Antti Hietala teoksellaan Ihanat ihmiset. Palkinto myönnettiin Hietalalle Tampereen Teatterikesän yhteydessä. Antti Hietala (s. 1958) on teatteriohjaaja ja näytelmäkirjailija, joka toimii tällä hetkellä helsinkiläisen Q-teatterin taiteellisena johtajana.

Palkintoraadin perustelut:

”Ihanat ihmiset käsittelee ihmisyyden peruskysymyksiä, syyllisyyttä, vastuuta, valintoja ja kohtaamattomuutta. Nämä maailmankirjallisuuden ikuisuusteemat Antti Hietala on päivittänyt suvereenisti. Näytelmä ilahdutti useamman lukukerran jälkeenkin kudelmalla, josta paljastuu yhä uusia tekstin sisäisiä yhteyksiä ja merkityksiä, vihjeitä ja viittauksia. (…) Antti Hietalan Ihanan ihmiset on hyvin hauska, hyvin yllätyksellinen ja hyvin jännittävä näytelmä. Se on ajatuksia herättävä ja taitavasti kirjoitettu, sen kieli on tarkkaa ja huumori omintakeista. Voiko parempaa pyytää?”
- Pekka Milonoff

Vuoden 2014 Lea-raadissa toimivat ohjaaja Johanna Freundlich, dramaturgi ja näytelmäkirjailija Seppo Parkkinen sekä dramaturgi Anna Simberg. Lopullisen valinnan voittajasta teki raadin ”diktaattori”, ohjaaja Pekka Milonoff. Esiraati arvioi yhteensä 31 näytelmää.

Suomen Näytelmäkirjailijat ja Käsikirjoittajat ry on jakanut Lea-palkintoa vuodesta 1985 lähtien. Palkinto myönnetään näytelmäkirjailijalle tekstin, ei esityksen perusteella. Palkinnon rahallinen arvo on 5000€.

Lisätiedot:
Jukka Asikainen, toiminnanjohtaja
p. 0408386675
Suomen Näytelmäkirjailijat ja Käsikirjoittajat ry – Finlands Dramatikerförbund rf
www.sunklo.fi

Lea-palkintohaku käynnistyi

Kilpailukutsu

Lea-palkinto myönnetään tekstin (ei esityksen) perusteella vuoden parhaasta näytelmäteoksesta. Vuoden 2015 ehdokashaku on nyt käynnistynyt.

Palkinnon ehdokkaiksi voivat asettua kaikki 1.12.2014–30.11.2015 välisenä aikana maassamme kantaesitettävät kotimaiset näytelmät, jotka ovat saaneet ensi-iltansa suomalaisessa ammattiteatterissa suomen, ruotsin tai saamen kielellä.

Mikäli kyseessä on dramatisointi, teos voidaan hyväksyä ehdokkaaksi, jos alkuperäisteoksen tekijä on kirjoittanut itse teoksensa näytelmäksi tai ollut kirjoittavana osapuolena mukana teoksen dramatisoinnissa.

Näytelmätekstin voi lähettää kilpailuun joko teatteri tai kirjailija. Teatterin on kuitenkin varmistettava kirjailijan halukkuus osallistua kilpailuun ennen tekstin lähettämistä. Ehdolle asetettava teos tulee toimittaa Suomen Näytelmäkirjailijat ja Käsikirjoittajat ry:n toimistolle joko paperimuodossa (irto A4) tai digitaalisesti (doc, rtf tai pdf). Mukaan tulee liittää tiedot kirjailijasta, teatterista ja ensi-illan ajankohdasta.

Näytelmien tulee olla toimitettuna perille viimeistään 1.12.2015.

Teoksia otetaan vastaan sähköpostitse osoitteessa lea-palkinto@sunklo.fi. Postitse näytelmiä voi lähettää osoitteeseen: Lea-palkinto, Suomen Näytelmäkirjailijat ja Käsikirjoittajat, Meritullinkatu 33 G 1. krs, 00170 Helsinki.

Suomen Näytelmäkirjailijat ja Käsikirjoittajat ry on kirjailijoiden itsensä vuonna 1921 perustama järjestö, joka pitää huolta kirjailijoiden eduista ja edistää suomalaista draamakirjallisuutta. Liiton yli 500 jäsentä kirjoittavat näytelmiä sekä elokuva-, televisio-, kuunnelma- ja multimediakäsikirjoituksia. Jäsenistöön kuuluu suomen- ja ruotsinkielisiä kirjailijoita.

Lisätietoja:
Kirjastonhoitaja Pirjo Kaukonen
pirjo.kaukonen@sunklo.fi
(09) 135 6796Lea-palkinnon aikaisemmat voittajat2014

- Antti Hietala - Ihanat ihmiset

2013 -

Pipsa Lonka - Lauluja harmaan meren laidalta

2012 -

Paula Salminen - 13 uponnutta vuotta
2011 - Pirkko Saisio - Homo!
2010 - Tuomas Timonen - Meganin tarina
2009 - Kati Kaartinen - Aina
2008 - Laura Ruohonen - Sotaturistit
2007 - (palkintoa ei jaettu)
2006 - Reko Lundán - tuotanto
2005 - (palkintoa ei jaettu)
2004 - (palkintoa ei jaettu)
2003 - Pirkko Saisio - Tunnottomuus
2002 - (palkintoa ei jaettu)
2001 - Sirkku Peltola - Mummun saappassa soi fox
2000 - (palkintoa ei jaettu)
1999 - (palkintoa ei jaettu)
1998 - Anne Koski - Suuri toivelaulukirja
1997 - (palkintoa ei jaettu)
1996 - Esko Salervo - Keltainen veturi, Taivaansininen tila ja Valkoinen ikoni
1995 - Jouko Turkka ja Juha Turkka - Rakkaita pettymyksiä rakkaudessa
1994 - Pirkko Saisio - Voiton päivä
1993 - Jussi Kylätasku - Keisari ja poika
1992 - (palkintoa ei jaettu)
1991 - Juha Siltanen - Foxtrot
1990 - Johanna Enckell - tuotanto
1989 - Jussi Kylätasku - Haapoja
1988 - Bengt Ahlfors ja Johan Bargum - Finns det tigrar i Kongo?
1987 - Jussi Parviainen - Akka
1986 - Pirkko Saisio - Hävinneiden legenda
1985 - Ilpo Tuomarila - Yössä Gehennan