Näytelmät.fi - Kirjailijoiden oma agentuuri
Hakukone
Valikko

Teoslista

Valitun näytelmäteoksen tiedot
Etusivu Palvelun kuvaus Rekisteröidy palveluun Näytelmän esittäminen Hakukone Dramaturgipalvelu Uutuudet Kirjailijaluettelo Näytelmäluettelo Käännösluettelo Harrastajateatterikatalogi Uutisarkisto Tilaa uutiskirje ja RSS Lea-palkinto Opetusmateriaalia Teatteripaidat Yhteystiedot
Kirjaudu sisään syöttämällä alle käyttäjätunnuksesi ja salasanasi. Jos haluat rekisteröityä palveluun, voit tehdä sen täältä.


Agricola ja kettu

Tekijä: Paavo Haavikko

Julkaisuvuosi: 1960

Pituus: Kokoillan näytelmä (58 sivua)

Laji: Draama

Roolitus: Naisia 1, Miehiä 9

Synopsis

Haavikko käsittelee teksteissään toistuvasti vallankäytön, politiikan ja talouden kysymyksiä, joita hän lähestyy usein epäsovinnaisesta kulmasta.

Kaikki kolme aihepiiriä näkyvät muun muassa hänen näytelmässään Agricola ja kettu (1960), joka kuvaa vuosien 1555–1557 tapahtumia. Tuolloin sota Ruotsin ja Venäjän välillä oli päättynyt pattitilanteeseen, jossa molemmat valtiot halusivat palata sotaa edeltävään tilanteeseen, mutta eivät halunneet menettää kasvojaan prosessissa.

Turun piispa Mikael Agricola joutuu Ruotsin kuningas Kustaa Vaasan käskystä rauhanneuvotteluihin Moskovaan tsaari Iivana Julman luo. Näytelmän ilmestyessä nähtiin kahden voimasuhteiltaan täysin eriparisen valtion rauhanneuvotteluissa selvää vastaavuutta lähimenneisyyden vallanpitäjiin siten, että Agricolassa nähtiin Paasikivi ja Iivanassa Stalin.

Esitysoikeudet

Ammattiteatterit: Agency North Oy (Suomen näytelmäkirjailijaliitto ry:n valtuuttama asiamies)

Harrastajateatterit: Suomen Näytelmäkirjailijaliitto ry

Oppilaitokset: Suomen Näytelmäkirjailijaliitto ry