Rajakapteeni Olli Tiainen - Olof Taivaanlintu

Kieli: 
Suomi
Näytelmälajit: 
Draama
Julkaisuvuosi: 
2010
Sivumäärä: 
72
Kesto: 
Kokoillan näytelmä
Synopsis: 

Rajakapteeni Olli Tiainen - Olof Taivaanlintu (Suomen Sota, 1808-1809)

Pohjanmaalta Savon saloseudulle ajautuneen sukunsa synkän historian riivaama talonpoika Olli Tiainen riitaantuu isänsä kanssa ja lähtee sukunsa mainetta puhdistamaan. Tilaisuus maineen kirkastamiseen aukeaa, kun pitäjänkokous valtuuttaa nuoren miehen, jo Kustaan sodassa valtakunnan rajaa vartioineen, omatoimisesti sotaoppia hakeneen Tiaisen talonpoikin sotapäälliköksi.

Aseiden hakumatkalla Tiainen ylennetään rajakapteeniksi ja mies saa alaisikseen talonpojista kootun sissijoukon. Rajakapteeni näkee tilaisuutensa tulleen ja siinä sivussa hyvässä kasvussa oleva perhe jää toissijaiseksi. Sissipäällikkö niittää mainetta hyökkäämällä sisämaahan työntyvän keisarin armeijan joukkoja vastaan, missä kekseliäisyys ja mielikuvitus voittaa miehistön ja kaluston puutteen. Sissitoimillaan Tiainen estää keisarin joukkojen pääsyn sotamarsalkka Sandelsin selustaan. Olli Tiaisen maine kantautuu Venäjän keisarin hoviin ja rajakapteenista tulee omien kunnoittama, vihollisen kammoksuma henkipatto.

Mies on tiensä valinnut; toinen vie kuolemaan ja toinen kunniaan, kuninkaan tykö, niin kuin mustalaisnainen on markkinoilla ennustanut. Ollin tie vie kuninkaan palkittavaksi, mutta kuolema kulkee koko ajan varjona kannoilla ja niittää satoa kotirintamalla. Vaimo Anna riutuu kotona vähenevää lapsilaumaa laskien, kun mies viilettää valitsemallaan kunnian tiellä
.
Aselevon tultua Tiainen pakenee emämaahan Ruotsiin ja päätyy kuninkaan palkittavaksi. Rajakapteeni hullaantuu Tukholman humuun ja kevytmieliseen elämään. Kotirintamalla käydään samaan aikaan elossaselviytymisen kamppailua.

Rajakapteenin kujanjuoksu syvenee sitä mukaan, kun palkkiorahat ja maine hupenee vauhdilla. Edessä on katkera paluu kotiin, missä mikään ole niin, kuin sotasankari on kotiinpaluun kuvitellut olevan. On kuitenkin muutama uskollinen alainen, jotka eivät kaveria jätä. Uskollisimpana koko elämän taustalla kulkenut kuolema, jonka kautta rajakapteenin ja suvun nimi kirkastuu ja tullaan ikuisesti kiveen kirjoittamaan.

Rajakapteenin tarina on tarina pakkomielteestä ja sen hinnasta, ihmiselämän yli ulottuvasta kaveruudesta, uskollisuudesta ja petollisuudesta. Rakkaudesta ja vihasta, toivesta ja pettymyksistä, kuin myös kekseliäisyydestä, miten rajaseudun väki selvisi sodan kurimuksista. Luovimalla tilanteen mukaan. Tarina siitä, kuinka salojen kasvatti päätyi kuninkaan palkittavaksi - ja millä hinnalla.

Käyttäjäroolit: 
Miehiä: 20
Naisia: 8
Yhteensä: 28
Muut roolit: 

Mahdollisuus kaksoisroolituksiin.

Soveltuvuus kesäteattereille: 
Ei
Ensi-ilta ammattiteatterissa: 
Ei
Ensi-ilta harrastajateatterissa: 
Ei