Kun kyyhkyset katosivat

Kieli: 
Suomi
Näytelmälajit: 
Draama
Julkaisuvuosi: 
2013
Sivumäärä: 
96
Kesto: 
Kokoillan näytelmä
Synopsis: 

Kun kyyhkyset katosivat -näytelmä perustuu Sofi Oksasen samannimiseen romaaniin, joka kuuluu Viron lähihistoriaa ja Euroopan kahtiajakoa käsittelevään Kvartetti-sarjaan. Edelliset osat ovat Stalinin lehmät sekä Puhdistus. Koskettava draama kertoo sodan julmuuksien keskelle joutuneista ihmisistä ja heidän inhimillisistä uhrauksistaan, valinnoistaan, uskollisuudesta ja uskottomuudesta. Näytelmä on myös kuvaus rakkaudettomasta avioliitosta ja suurista salaisuuksista.

Teoksessa liikutaan sekä toisen maailmansodan saksalaismiehityksessä että 1960-luvun neuvostohallinnon kaudella. Näytelmä eroaa romaanista niin rakenteeltaan kuin painopisteiltään: romaani on kirjoitettu anakronisesti ja kuvaa sitä, miten historiallista totuutta rakennetaan sanoin, näytelmä kulkee kronologisesti ja keskittyy kuvaan. Keskeisin henkilö, Edgar Parts, on näytelmässä vaihtunut romaanin kirjailijasta valokuvaajaksi ja ohjaajaksi, joka toimii KGB:n ja Saksan turvallisuuspoliisin palveluksessa. Ristiriitoja hänen yksityiselämäänsä tuovat onneton avioliitto, saksalaiseen rakastuva vaimo Juudit ja Viron itsenäisyyden puolesta taisteleva metsäveliserkku Roland.

”Kahden totalitaristisen järjestelmän, Neuvostoliiton ja kansallissosialistisen Saksan, valta perustui terrorin lisäksi propagandaan, jossa kuva ja sana olivat olennaisimmat aseet. Se tarkoitti taiteilija-armadan valjastamista propagandatehtäviin”, Oksanen kertoo. ”Nykyajan nopean tiedonvälityksen vuoksi meidän olisi yhäkin kyettävä ymmärtämään, miten uutisia, totuutta ja tulkintoja rakennetaan. Keinot ovat samat kuin Edgar Partsin aikaan. Edward Snowdenin paljastusten myötä tiedetään se, että myös tänä päivänä ihmisistä kerätään raskauttavaa ja kiristykseen soveltuvaa tietoa aivan samalla tavalla kuin Partsin maailmassa.”

Käyttäjäroolit: 
Miehiä: 6
Naisia: 3
Yhteensä: 9
Soveltuvuus kesäteattereille: 
Kyllä
Ensi-ilta ammattiteatterissa: 
Kyllä
Date: 
27/11/2013
Place: 
27.11.2013 Suomen Kansallisteatteri
Ensi-ilta harrastajateatterissa: 
Ei
Muut esitykset: 

Kun kyyhkyset katosivat -näytelmän Viron ensi-ilta nähtiin 28.2.2015 Tarton Vanemuine-teatterissa.
Kun kyyhkyset katosivat -näytelmä sai ensi-iltansa Kuopion Kaupunginteatterissa 28.1.2016.