Kuoleva sisar

Kieli: 
Suomi
Näytelmälajit: 
Draama, Musiikkinäytelmä
Alkuperäinen kieli: 
Suomi
Julkaisuvuosi: 
2021
Sivumäärä: 
25
Kesto: 
Pienoisnäytelmä
Synopsis: 

Tämä kotimaisen kaunokirjallisuuden ja sävelkielen historiallinen teos tuo yleisön nautittavaksi jotain ainutlaatuista, koskettavaa ja etenkin superdramaattista. Kuoleva sisar-teoksella tavoitellaan varhaisromanttisen musiikkikauden melodraamallista tunnelmaa. Myös oratoriovaikutteinen esityskonsertti sisältää suomalaisen kirjailijan Maria Jotunin novellikokoelman ”Tyttö ruusutarhassa eli Kuoleva sisar” (julkaistu vuonna 1927) tekstiä dramaattisesti luettuna ja Suomessa vaikuttaneiden säveltäjien vähemmän tunnettua tuotantoa.

Tarina kertoo sisarusten kohtalokkaasta tapaamisesta. Nimeämätön sisar on juonitellut Hedvig-sisarensa rakastetun aviomiehekseen ja saanut naisten vanhan kotitalon omakseen. Köyhtyneen ja katkeroituneen Hedvigin kuolinvuoteen äärelle saapuu ahne ja elämässä tiukasti kiinni oleva sisar. Apulaisvaimo hoivaa parhaansa mukaan kuolevaa sisarta ja Tyttö ruusutarhassa, Hedvigin nuorempi alter ego, luo käännekohtiin lohtua. Novellin juonikaaren avaa kuulijoille tarinankuljettaja. Hän tulkitsee tapahtumien kiehtovat dramaattiset vaiheet.

Dramatisoitu teksti soveltuu esitettäväksi myös perinteisempänä näytelmäteoksena.

Kesto noin 1 tunti 20 minuuttia ilman väliaikaa sisältäen musiikkiteokset.

Käyttäjäroolit: 
Miehiä: 1
Naisia: 5
Yhteensä: 6
Muut roolit: 

Näytelmässä on 5 naisroolia, joista kertoja voi olla mies. Dramatisointi soveltuu esimerkiksi sopraanoille, pianistille ja kertojalle.

Soveltuvuus kesäteattereille: 
Kyllä
Ensi-ilta ammattiteatterissa: 
Ei
Ensi-ilta harrastajateatterissa: 
Kyllä
Päivämäärä: 
06/11/2021
Paikka: 
Betel-kirkko, Turku