Logo Näytelmat.fi

Mustat autot Maarian yössä

Synopsis

MUSTAT AUTOT MAARIAN YÖSSÄ. 30-luvun kiellot ja käskyt.

Eletään kieltolain ja Lapuanliikkeen aikoja 30-luvun alussa. Serkukset Wilhelm Eskola ja Kalle Rantala vaimoineen saavat joukkoonsa uusia, mielenkiintoisia henkilöitä. Nuori pehtori Kaarlo Laurila Lapualta synnyttää monen suuntaisia intohimoja Myllyojalla. Myös syntyperäinen maarialainen Kaarlo Marjanen, mielipiteineen ja puheoppeineen, tuo oman lisänsä henkilögalleriaan. Väkivaltaiseksi äitynyt oikeistoterrori toimi myös Lounais- Suomessa. Useampi dokumentoitu tapaus on pohjana fiktiiviselle kertomukselle muilutuksesta ja pahemman lajin pieksennästä, vaan syyllisten selville saaminen ei ollutkaan niin helppoa, vaikka o.t.o. toimittaja Marjanen tekikin parhaansa kirjoittamalla juttuja aikakauden rohkeimpaan sanomalehteen, Turun Sanomiin.

Näytelmästä ei toki puutu myöskään huumoria. Kun Raunistulan klopit tulevat kätkemään, Vähäjoesta löytynyttä pirtulastia Rantalan Kallen ulkohuusiin ja paikalle ryntäävät myös salakuljettajat, tarvitaan varmasti kaikkia Kallen puhelahjoja. 30-luvun kielloista ja käskyistä huolimatta myös nuori lempi leimahtaa Paimalassa. Vietetään Myllyojan nuoren isännän ja – emännän kihlajaisia, mutta uskollisella sisäköllä on uudet elämänsuunnitelmat edessään ja lähtö Myllyojalta.

Loppupuolella näytelmää kieltolaki kumotaan, mutta todellinen vallankaappaushanke, Mäntsälän kapina, järkyttää yhteiskuntarauhaa ja Myllyojallakin kamppaillaan lähtemisen ja kotiinjäämisen puolesta. Presidentti Svinhufvudin legendaarinen radiopuhe lopulta ratkaisee kiperän tilanteen. Uutta, mielenkiintoista lähihistoriaa, kesäteatterin keinoin, on siis luvassa.

Kaisa Pakkalan kirjoittaman sukukronikan pohjalta Pekka Saaristo kirjoitti ja ohjasi näytelmän, joka toteutettiin aidossa miljöössä Myllyojan talon pihapiirissä, Maarian Paimalan kylässä Turussa. Ensi- ilta oli 14. 6. 2013 ja esityksiä oli kaikkiaan 14 kpl. Esityksen kesto n. 2t 20min (väliaikoineen).

Murre, henkilö- ja paikannimet voidaan, tekijöiden tarkastuksen myötä, vaihtaa. Samankaltaisia tapahtumia sattui kaikkialla Suomessa vuosina 1930- 1932. Osa rooleista voidaan tuplata. Kantaesityksessä oli 8 miestä ja 5 naista sekä 8-12 vuotiaat tyttö ja poika.

Kieli

Suomi

Alkuperäinen kieli

Suomi

Sivumäärä

59

Kesto

Kokoillan näytelmä

Soveltuu kesäteattereille

Kyllä

Ensi-ilta ammattiteatterissa

-

Ensi-ilta harrastajateatterissa

Roolit

Miehiä 8

Naisia: 5

Yhteensä: 13

Muita rooleja

8-12 vuotiaat tyttö ja poika.

Tilaa uutiskirjeemme ja pysyt ajan tasalla uusimmista palveluun lisätyistä teoksista