Rusetteja vanhasta muistista

Kieli: 
Suomi
Näytelmälajit: 
Komedia, Musiikkinäytelmä
Alkuperäinen kieli: 
Suomi
Julkaisuvuosi: 
2016
Sivumäärä: 
68
Kesto: 
Kokoillan näytelmä
Synopsis: 

Tapahtumat sijoittuvat Laitilaan, kuvitteelliseen Perätuhton kylään, jossa yhtenä kesäperjantaina sattuu ja tapahtuu paljon. Kaiken keskiössä on muistisairas Fanny Säntti, joka ei suostukaan muuttamaan tontin rajalle rakennettuun palvelutaloon. Hänen mökkinsä on kylläkin jo vuokrattu eteenpäin, ja turkulaiset lomalaiset seuraavat ihmeissään tilanteen selvittämistä. Perätuhton hieman erikoisissa kyläläisissä ja heidän jutuissaan riittää kaupunkilaisille hämmästeltävää. Myös illalla paljastettava nykytaideteos on oma lukunsa.

Juonittelun tarinaan tuo mukanaan rahanahne ja Dallas-tv-sarjaa fanittava Jorma J.R. Röhnänen, joka havittelee itselleen vanhan rouvan omistuksessa olevaa metsäpalstaa, koska siellä muhii rikas kaivosalue. Hän pitää tästä asiasta Laitilan pormestaria pihdeissään ja katalana kumppanina hänellä on vielä Fannyn kasvattitytär Elsa.

Näytelmän nuorilla, Tatulla ja Tytti-Fiikuksella lempi leiskahtaa; ihastuminen solmii omia rusettejaan maaseudun pojan ja kaupunkilaistytön välille. He myös tarkoituksella esittävät takauman Fannyn nuoruudesta, Viipurista.

Loppujen lopuksi, kaikenlaisten kiemuroiden jälkeen, näytelmän vilkkaat lapset Liisa ja Irma paljastavat ketkuilut, ja J.R. ja Elsa jäävät viime hetkellä kiinni suunnitelmistaan ja samalla muutkin asiat selkiintyvät. Ja kun yllätykseksi Fannyn nuoruudenrakastettu Frans muuttaa vuosikymmenten eron jälkeen ensimmäisinä asukkaina palvelutaloon, niin se saa viimein Fannynkin pakkaamaan kapsäkkinsä ja lähtemään rakkaasta mökistään.

Turun Sanomien Annina Karhu määritteli arvostelussaan (3.7.2016) tämän näytelmän tyylilajiksi ”nykyaikaan sijoittuva lämminhenkinen kansankomedia.”  Sitähän Rusetteja vanhasta muistista onkin, runsaalla musiikilla ja humoristisilla henkilöhahmoilla ryyditettynä. Rooleja on 15, sen lisäksi nuorella parilla on tuplarooli toisen puoliajan alun sota-ajan takaumassa.

Näytelmässä on myös vakavampi ja ajankohtaisesti puhutteleva tasonsa muistisairaus-aiheensa myötä. Myöskin rakkaus eri muodoissaan ja empatia ovat näytelmän suuria aiheita, joita käsitellään eri henkilösuhteiden kautta.

Käyttäjäroolit: 
Miehiä: 5
Naisia: 10
Yhteensä: 15
Muut roolit: 

Lisäksi yksi äänirooli

Soveltuvuus kesäteattereille: 
Kyllä
Ensi-ilta ammattiteatterissa: 
Ei
Ensi-ilta harrastajateatterissa: 
Kyllä
Päivämäärä: 
01/07/2016
Paikka: 
Kaivolan kesäteatteri, Laitila