Suon laidalla kylä

Kieli: 
Suomi
Näytelmälajit: 
Komedia, Draama
Julkaisuvuosi: 
2000
Sivumäärä: 
111
Kesto: 
Kokoillan näytelmä
Synopsis: 

Näytelmän tapahtumat sijoittuvat 1940-luvun Jäniskylään, jonka elämä muuttuu, kun Westerdahlin Rauta Oy aloittaa turpeennoston Jänissuolla ja ennen niin hiljainen kylä on äkkiä täynnä vilskettä. Kyläläiset saavat uusia ansiomahdollisuuksia turvetöissä, rakennuksilla, yhtiön ruokalassa, työväen majoittajina jne. Monille koittaa odottamaton mahdollisuus näyttää kykynsä ja päästä elämässä eteenpäin. Uuttakin väkeä virtaa kylälle töiden perässä, ja vakavarainen yhtiö luo uskoa tulevaisuuteen ja kylän elinvoimaisuuteen.

Useimmille Westerdahl merkitsee työtä ja toimeentuloa, mutta on niitäkin, jotka eivät yhtiön toimintaa hyväksy. Kylän nopea muutos aiheuttaa myös uudenlaisia ristiriitoja, sillä muualta tulleet ihmiset sekoittavat elämää ja hämmentävät ihmissuhteita.

Jänissuon turpeennosto loppuu äkillisesti katastrofaalisissa merkeissä. Se merkitsee vääjäämättä kylän hiljenemistä ja nuorten muuttoa työn perässä muualle, mutta jäljelle jää usko siihen, että vielä jonain päivänä Jäniskylässä alkaa uusi kukoistus.

Käyttäjäroolit: 
Miehiä: 13
Naisia: 8
Yhteensä: 21
Soveltuvuus kesäteattereille: 
Ei
Kantaesitetty ammattiteatterissa: 
Ei
Kantaesitetty harrastajateatterissa: 
Ei