Raija-Sinikka Rantala

Born: 
1947

Raija-Sinikka Rantala on suomalainen kirjailija ja teatteriohjaaja. Hän on kirjoittanut kolme romaania ja useita näytelmiä. Rantala on työskennellyt ohjaajana mm. Helsingin Kaupunginteatterille, Kotkan Kaupunginteatterille, Koko Teatterille, Lahden Kaupunginteatterille ja Teatteri Vanha Jukolle.

Rantalan esikoisromaani on vuonna 2005 julkaistu Optimisti, joka kertoo kafkalaisen tarinan työttömäksi jäävästä näyttelijästä. Kiiteltyä teosta seurasi vuonna 2009 romaani Klovni. Myös se sijoittuu teatterimaailmaan kuvatessaan epäonniseksi kääntyvää teatteriprojektia. Rantalan viimeisin romaani on talvella 2012 ilmestynyt Miekkatanssi. Se on trillerimäinen, valheen, riippuvuuden ja halun ympärille kiertyvä rakkaustarina perheensä jättävistä miehestä ja naisesta. Romaaneista ensimmäinen, Optimisti, on kantaesitetty Rantalan itsensä ohjaamana Teatteri Vanha Jukossa syksyllä 2008.

Taiteellisen työnsä lisäksi Rantala on toiminut monissa tärkeissä teatterialan järjestöissä, esimerkiksi Kansainvälisessä Teatteri Instituutissa ITI:ssä. Lisäksi hän on toiminut johtotehtävissä Lahden ja Helsingin kaupunginteattereissa ja Teatterikorkeakoulussa. Rantala on myös teatterin teoreetikkona arvostettu. Hän on kirjoittanut venäläisen Konstantin Stanislavskin teatteriteoriasta tietoteoksen Näyttelijä – auteur (1988).

Teksti: Olli Mäkelä / Sunklo, 2012

Teokset

Titel Kirjailijan rooli Publication Lajit Kieli Alkuperäinen kieli
Aimo sankari author 1998 Comedy, Drama Finnish
Medea's daughters author 1999 Drama English
Minä ja Orson Welles dramatist 2013 Comedy, Drama Finnish
Optimisti author 2008 Drama Finnish
Peltovalta author 1971 Comedy Finnish
Pohjanmaa dramatist 1993 Drama Finnish
Ravit eli tanssi henkesi edestä author 2011 Drama Finnish