Rakkaus ja kuntarajat

Language: 
Finnish
Genre: 
Comedy
Year of publication: 
2019
Pages: 
59
Length: 
Full length
Synopsis: 

Näytelmä on kuvitteellinen komedia. Jos joku löytää yhtymäkohtia todellisuuteen, niin se johtunee siitä, että kaikenlaisia juttuja yleensä vain sattuu ja taru ei ole todellisuutta ihmeellisempää.

Kitula ja Hurula on päätetty liittää yhteen. Hurulalaiset eivät ole mielissään.

Leksa kiirehtii esikoisensa syntymää kävelyttämällä vaimoaan Lissua ahkerasti, että lapsi ehtisi syntyä vielä itsenäiseen Hurulan kuntaan.

Poikamies Onnilla ei ole kiirettä naimisiin eikä syntyvyystalkoisiin ja kaikkein vähiten Onni haluaa joutua tossun alle, kuten Leksa on mielestään joutunut.

Onnin äiti Anni toivoisi  jo saavansa lapsenlapsia ja poikansa lopettavan marinat kuntaliitoksesta.

Kaupunginjohtajaksi valitaan nainen: nuori, hyvännäköinen ja sinkku. Tuollaisesta yhdistelmästä ei ainakaan Onnin mielestä voi mitään tulla.

Onnin mielenkiinnon herättää kiinnostava naislenkkeilijä, joten Onni aloittaa itsekin lenkkeilyn samoilla poluilla.

Pekka ja Katri ovat jo hiukan vanhempi pariskunta. Pekalle viimeinen niitti on, kun Hurulasta tulee kappeliseurakunta. Pekka eroaa kirkosta, ei kerro asiasta vaimolleen ja kun viimein päättää kertoa, niin tapahtuu jotain, millä on kauaskantoiset seuraukset.

Irma ja Reetta ovat omatoimisia naisia, jotka ottavat tilanteen haltuun  terveyskeskuksen vastaanotollakin. Se onkin hyvä, varsinkin kun lääkäreistä on pulaa.

Onnin tapailu lenkkituttavansa kanssa katkeaa Onnin saadessa tietää asioita, joita häneltä ei kukaan ole koskaan salannutkaan.

Hurulasta poistuu Kela ja terveyskeskus. Päiväkodin säilyminen on vaakalaudalla. Lasten siirtelyllä paikasta toiseen ainakin taksiliikenne turvataan.

Kaikki on vähän tilapäistä, väistötila on tuttu sana. Vaan syntyy jotain uuttakin: kenneli, joka paneutuu homekoirien kasvattamiseen. Niille kun on kysyntää siellä ja täällä.

Entäs se syntyvyys? Kyllähän se nousuun kääntyy, vai kääntyykö?

Joka tapauksessa kuntaliitoksen 10-vuotisjuhlassa on iloinen tunnelma. Kaupunginjohtaja on jälleen äitiyslomalla, mutta päättää pitää juhlapuheen.

Lissu ja Leksa osallistuvat myös Kymppijuhlaan, osallistuminen ei tosin ehdi pitkään kestää.

Lopussa Lissun ja Leksan esikoinen Fiia, Pirpana, on jo 100 vuotias, samoin kuntaliitos. Voidaan toteuttaa haastatteluna, vaikka eri kohdissa näytelmää.

Roller: 
Number of male actors: 4
Number of female actresses: 6
All role: 10
Other roles: 

Voidaan roolittaa myös suuremmalle ryhmälle, esim. 6M + 8N.

Adapted to summer theatre: 
Yes
Premiere in professional theatre: 
No
Premiere in amateur theatre : 
Yes
Date: 
28/06/2019
Plats: 
Onnelan kesäteatteri