Kalevalamaa meilläkin

Författare: 
Language: 
Finnish
Genre: 
Comedy
Year of publication: 
1984
Pages: 
68
Length: 
Full length
Synopsis: 

Kesäteatterihupailu Peräkorven Takamutkasta melkein näinä päivinä. Mehevä, savolaisuudella ja erityisesti sen haukkumasanoilla herkutteleva komedia.

Kunnanjohtaja Jurri on keksinyt mielestään loistoaatteen kunnantalouden kohentamiseksi: Takamutkassa asuvan leskivaimo Marin maille on rakennettava Kalevalamaa eli hotelli, Kalevala-grillibaari, Kalevala-disko, Kalevala-videopelihalli ym, ym.

Rasakka leskivaimo on kuitenkin toista mieltä ja antaa Jurrille kyytiä. Muutkin kyläläiset raivostuvat. He eivät halua "turistin kähisköjä hönöpäissään kekkaloimaan" kyläänsä. Juovuspäissään kaikki sotarähinät uudestaan tappelevan Reiskan ase-arsenaali otetaan käyttöön taistelussa virkavaltaa vastaan.

Paikanpäällä tulista yhteenottoa selostaa rohkea radiotoimittaja Terhikki. Paikallislehden Hemmi pelkää ensin työpaikkansa puolesta, mutta tosipaikan tullen hänkin ryntää kyläläisten avuksi. Kunnanjohtaja pannaan järjestykseen.

Sivujuonteena näytelmässä on Vilppu-isännän yritykset naittaa aikamiespoikansa Tarmo. Hän on palkannut kunnon takatyvisen, riuskan Saaran piiaksi emännän paikkaa kärkkymään, mutta Tarmoa hirvittää Saaran pahansisuisuus. Saaran kynsistä ei kuitenkaan niin vaan karata.

Kaunis ja opettavainen loppukuvaelma ajoittuu vuoden päähän rähinästä. Takamutkassa vietetään sittenkin Kalevalamaan vihkiäisiä: kylään on rakennettu ihan aito Kalevala-kioski!

(Liisa Kosonen: Kesänäytelmäluettelo 1996, SHT)

Roller: 
Number of male actors: 12
Number of female actresses: 8
All role: 20
Adapted to summer theatre: 
Yes
Premiere in professional theatre: 
No
Premiere in amateur theatre : 
No