Aku-Kimmo Ripatti

Syntynyt: 
12.7.1931
Syntymäpaikka: 
Porvoo
Kuollut: 
18.2.1994

Aku-Kimmo Ripatti oli suomalainen kirjailija. Päätoimiselta ammatiltaan kansakoulunopettajana työskennellyt Ripatti kirjoitti romaaneja, aforismeja, runoja näytelmiä ja kuunnelmia. Hänen kirjailijauransa alkoi vuonna 1962 aforismikokoelmalla Luodemailta. Ripatin ensimmäinen ammattiteatterissa kantaesitetty näytelmä oli vuonna 1973 Kajaanin Kaupunginteatterin esittämä Tervahanhi lennä tänne. Se kertoo tendenssinäytelmän keinoin Kainuun tervanpolttajien ja Oulun tervaporvarien välisestä kitkasta 1800-luvun lopulla.

Ripatin tuotanto kauttaaltaan ammentaa pohjoisen Suomen maisemista ja yhteiskuntakriittisestä mielenlaadusta. Ripatin toinen tunnettu näytelmä, Karhunainen (1985), kertoo poikkeuksellisen ihmisen rajankäynnistä erakkoelämän ja yhteiskuntakelpoisuuden välimaastossa. Samankaltaisen mentaalimaiseman tarjoilee myös Ripatin romaani Syrjämaa (1974) kuvatessaan modernia elämää pienviljelijän näkökulmasta.

Ripatti oli aktiivinen yhteiskunnallinen keskustelija. Opettajan toimensa ohella hän työskenteli Oulun läänintaiteilijana vuosina 1972–1975. Lisäksi hän toimi päivälehti Kalevan pitkäaikaisena kirjallisuuskriitikkona ja kolumnistina.

Teksti: Olli Mäkelä / Sunklo, 2012

Teokset

Otsikko Kirjailijan rooli Julkaisu Lajit Kieli Alkuperäinen kieli
Karhunainen kirjailija 1985 Musiikkinäytelmä Suomi
Tervahanhi, lennä tänne kirjailija 1985 Komedia, Musiikkinäytelmä Suomi
Tervahanhi, lennä tänne! kirjailija 1973 Draama, Musiikkinäytelmä Suomi