Ludvig Holberg

Syntynyt: 
3.12.1684
Syntymäpaikka: 
Bergen,
Kuollut: 
28.1.1754

Ludvig Holberg oli norjalaissyntyinen kirjailija, filosofi ja historioitsija. Norjan ja Tanskan kaksoismonarkian ajalla elänyttä Holbergia pidetään näiden maiden modernin draamakirjallisuuden varhaisena isänä.

Holberg syntyi norjalaisen armeijan komentajan kuudentena poikana. Isän kuoltua pojat lähetettiin Kööpenhaminaan kouluun, ja Kööpenhaminassa Holberg viettikin suurimman osan elämästään. Vartuttuaan Holberg opiskeli yliopistossa teologiaa, mutta oli kiinnostuneempi oikeustieteestä. Myöhemmin Holberg toimi Kööpenhaminan yliopistossa professorina opettaen retoriikkaa ja metafysiikkaa.

Kirjailijana Holberg oli monipuolinen. Hänen kirjoitti esseitä, filosofisia tutkielmia ja näytelmiä. Kaunokirjailijana Holbergin vaikutus onkin ollut juuri näytelmäkirjallisuudessa. Holberg kirjoitti pääasiassa satiirisia komedioita. Niitä esitettiin Kööpenhaminan Lille Grønnegadelle avatussa ensimmäisessä kaikille avoimessa teatterissa, ja menestys oli valtaisa. Holbergin tunnetuimmat näytelmät ovat Jeppe Niilonpoika (1722) ja Valtioviisas kannunvalaja (1737), joita esitetään ahkerasti nykyäänkin. Ne ilmentävät paitsi kirjoittajansa komediallista tajua, myös humanismin ja valistuksen arvomaailmaa.

Teksti: Olli Mäkelä / Sunklo, 2012

Teokset

Otsikko Kirjailijan rooli Julkaisu Lajit Kieli Alkuperäinen kieli
Jeppe Niilonpoika kirjailija 1997 Komedia, Musiikkinäytelmä Suomi
Jeppe Niilonpoika kirjailija 2010 Komedia, Musiikkinäytelmä Suomi
Jeppe Niilonpoika - Talonpojan ihmeelliset seikkailut kirjailija 1977 Komedia Suomi
Valtioviisas kannunvalaja kirjailija 1989 Draama Suomi