LEA-PALKINTO SAARA TURUSELLE JA MEDUSAN HUONEELLE

Suomen Näytelmäkirjailijat ja Käsikirjoittajat ry jakaa vuosittain näytelmäkirjallisuuspalkinto LEA:n parhaasta kotimaisesta näytelmätekstistä. LEA-palkinnon saajaksi on valittu tänä vuonna Saara Turunen näytelmällään Medusan huone. Palkinto jaettiin lauantaina 21.11. Q-teatterissa striimatussa julkistustilaisuudessa.

Medusan huone lainaa nykyfeminismin kieltä, ja leikin kieltä, itsemäärittelyn kieltä. Näistä yhteensä syntyy uudenlainen avonaisuus kuvittelulle ja toiminnalle, vapaus luoda näyttämö ja sen kieli aina uudestaan. Samalla se osoittaa tunnistettavasti piirteisiin, jotka kertovat kulttuurin murrostilasta tämänpäiväisessä yhteiskunnassamme” kuvaa valinnan voittajasta tehnyt Kajaanin kaupunginteatterin johtaja Helka-Maria Kinnunen

Suomen näytelmäkirjailijat ja käsikirjoittajat ry palkitsee vuosittain parhaan kantaesitetyn näytelmätekstin. Palkinnon arvo on 5 000 €. Palkinto rahoitetaan Kopioston keräämistä tekijänoikeuskorvauksista. Finalistitekstejä oli tänä vuonna neljä, Medusan huoneen lisäksi: Sami Keski-Vähälän ja Esa Leskisen Yhdestoista hetkiSirkku Peltolan Koiran morsiamet sekä Milja Sarkolan Harriet. Finalistit valitsi kolmihenkinen esiraati. Voittajanjulkistustilaisuudessa esiraati nimesi lisäksi Elli Salon Alinan esiraadin Uusi ääni -kunniamaininnalla. 
 

---

Tekijöiden esittely ja lisätiedot: 

Saara Turunen (s.1981) on suomalainen kirjailija ja teatterintekijä. Hän on valmistunut Teatterikorkeakoulusta vuonna 2009.  Turusen tuotanto sisältää näytelmiä ja proosaa. Hänen teoksensa käsittelevät usein sukupuolta, valtaa ja normeja, sekä niiden aiheuttamaa ulkopuolisuuden tunnetta.  Ne rakentuvat voimakkaista kuvista, jotka luovat yhtä aikaa monitulkintaisia, kauniita ja melankolisia kokonaisuuksia. 

Suomen Näytelmäkirjailijat ja Käsikirjoittajat ry on kirjailijoiden itsensä perustama järjestö, joka on toiminut vuodesta 1921. Yhdistyksessä on noin 550 jäsentä, jotka kirjoittavat näytelmiä sekä elokuva-, tv-, kuunnelma- ja multimediakäsikirjoituksia. Jäsenistöön kuuluu suomen- ja ruotsinkielisiä kirjailijoita.  

Nauhoite palkinnonjakotilaisuudesta Q-teatterista on nähtävissä Sunklon Facebook-sivuilla.

Voittajan julistus / Helka-Maria Kinnunen 21.11.2020
Esiraadin perustelut finalisteista
Esiraadin kunniamaininta "Vuoden uusi ääni"

Lisätietoja: 

Mika Vainio 
Suomen Näytelmäkirjailijat ja Käsikirjoittajat ry. 
mika.vainio@sunklo.fi 
Puh. 044 422 4834 

Suomi