Heikki Paavilainen

AP Sarjanto / Hämeenlinnan kt.
Born: 
1962

Koulutus: TeaK 1980–1984

Muut ammatit: Teatterinjohtaja, ohjaaja, näyttelijä

Portteja tunteisiin

Heikki Paavilainen ryhtyi näytelmäkirjailijaksi koska ei onnistunut löytämään sopivaa valmista näytelmää häntä kiinnostavasta aiheesta. Iskelmälaulaja Unto Monosen elämästä kertovaa Satumaa – Tangomusikaali -näytelmää (2001) kirjailija nimittää ensimmäiseksi oikeaksi näytelmäkseen. Täysin yksin Paavilainen ei halunnut ensimmäistä näytelmäänsä lähteä kirjoittamaan.
”Pyysin Heikki Saloa mukaan kirjoittamaan dialogia, sillä itse en vielä uskonut sitä hallitsevani.”
Kirjoitusprosessin edetessä luottamus omiin kykyihin kasvoi ja seuraavan näytelmänsä Danny – Musikaali (2005) Paavilainen uskaltautui jo kirjoittamaan yksin.

Paavilainen on kirjoittanut useita musiikkinäytelmiä ja hänen kirjallinen kiinnostuksensa onkin suuntautunut enimmäkseen musiikkimaailmaan.
”Musiikki on minua lähellä. Käytän aina näytelmien toteutuksessa paljon musiikkia. Musiikki avaa ovia ja portteja tunteisiin ja minä olenkin enemmän tunne- kuin järki-ihminen.”

Huoltoasemaihminen
Heikki Paavilainen on paitsi näytelmäkirjailija, myös teatterinjohtaja, ohjaaja ja näyttelijä. Teatteriammattilaisuus ei kuitenkaan juuri näy hänen näytelmissään, sillä hän haluaa poimia näytelmiensä aiheet teatterimaailman ulkopuolelta.
Teatteri-lehti nimesi minut kerran huoltoasemaihmiseksi ja olen termistä hyvin ylpeä.”
Huoltoasemaihminen-termin Paavilainen olettaa tulevan siitä, että hän liikkuu melko vähän teatteripiireissä oman teatterinsa ulkopuolella.

Paavilaisen kirjoittamien näytelmien pohjalta löytyy aina todellinen elämänkohtalo, elämänkerta tai jokin muu teos. Aiheiden valinta on silti tapahtunut enemmän tai vähemmän sattuman avustuksella.
”Luin kerran Unto Monosen elämänkertaa ja ajattelin, että herra jestas mikä elämä! Danny – Musikaali taas lähti siitä, että seisoimme vierekkäin samoissa liikennevaloissa. En tuntenut Dannya tuolloin henkilökohtaisesti, mutta aloin miettiä, ketä kaikkia hänen elämänsä on koskettanut.”

Tarinat esiin
Menestyneistä näytelmistään huolimatta Paavilainen määrittelee itsensä yhä harrastelijakirjailijaksi, joka kirjoittaa kirjoittamisen halusta.
”Jollakulla on pakkomielle lähteä lenkille, minulle kirjoittaminen on sama asia. Pääasia on se, että saan tuoda tarinoita esille.”

Kirjoittamisharrastuksensa kautta Paavilainen haluaa tarjota teatteriyleisölleen kokemuksia ja tunne-elämyksiä.
”Sitä kautta jaan saman perushaaveen kuin kaikki muutkin tekijät. Sen, että ehkä joku oivaltaa jotakin tai että ehkä teos avaa jonkun silmiä.”

Mirja Vinberg-Mäkinen / Sunklo 5.5.2009

Teokset

Title Kirjailijan rooli Publication Lajit Kieli Alkuperäinen kieli
Aira author 2022 Musical Finnish Finnish
Danny - Musikaali author 2005 Drama, Musical Finnish
Ei kiitos dramatist 2009 Drama Finnish
Harjunpää ja rakkauden nälkä dramatist 2003 Drama Finnish
Kaikki oikein dramatist 2016 Drama Finnish
Kersantti Karoliina dramatist 2014 Drama, Musical Finnish
Lepakko translator 2008 Drama, Musical Finnish
Lumikuningatar dramatist 2004 Drama, Children's play Finnish
Maalaispoika oon author 2023 Musical Finnish Finnish
Olavi Virta musikaali author 2009 Drama, Musical Finnish
On kesäyö author 2013 Musical Finnish
Satumaa - tangomusikaali author 2001 Musical Finnish
Villit vuodet author 2008 Drama, Musical Finnish