Kohta sataa - mummi täyttää 80 vuotta mutta on huonona

Language: 
Finnish
Genre: 
Comedy
Year of publication: 
1980
Pages: 
66
Length: 
Full length
Synopsis: 

Näytelmä rakkaudettomuudesta ja itsekkyydestä.

Tapahtumat sijoittuvat 1900-luvulle keskelle kauneinta Suomea. On hiostava elokuun päivä mummon talon pihamaalla. Velipuolet vaimoineen ja siskontyttö miehineen ovat tulleet kukkapuskineen juhlimaan mummon 80-vuotispäiviä. Päähenkilö eli mummo on sängyssä eikä näyttäydy näytelmän kuluessa. Perillisillä sen sijaan riittää sanailtavaa toisilleen.
Vanhin veljeksistä, 60-v Mara on huolissaan vaimonsa moraalista. Ei suotta, sillä Heinrich, mummin äpäräpoika heilastelee veljensä vaimon kanssa mielensä virkistykseksi, vaikka on juuri mennyt naimisiin konttoristinsa, 25-vuotiaan Hannelen kanssa.
Nuorisopastorina toimivan Ilmarin avioliitto on myös pelkkää katastrofia, vaikka hänellä on vaimonsa Ritvan kanssa neljä pientä lasta. Joukon ainoat ulkopuoliset ovat autonkuljettaja ja uimari, molemmat sattumoisin Laineita. Äkillinen käänne juttuun tulee, kun mummo syöksyy järveen. Kukaan ei yritä estää, vaikka paikalla on huippu-uimari Lainekin, vaan mummo saa rauhassa kohdata kuolemansa järven selällä.
(Liisa Kosonen: Kesänäytelmäluettelo 1996, SHT)

Roles: 
Number of male actors: 5
Number of female actresses: 3
All role: 8
Adapted to summer theatre: 
Yes
Premiere in professional theatre: 
No
Premiere in amateur theatre : 
No