Palanen Berliinin muuria

Language: 
Finnish
Genre: 
Drama
Year of publication: 
2000
Pages: 
85
Length: 
Full length
Synopsis: 

Syys-lokakuun vaihteessa 1944 käytiin Lapin sodan ratkaisutaistelut. Suomalaiset valtasivat Tornion. Tämä näytelmä sijoittuu Raumon kylään, lähelle Torniota. Sodan aikana saksalaisten ja suomalaisten välille ehti syntyä kaveruus- ja rakkaussuhteitakin. Nuoret elivät elämää, johon sodan jumala tarttui kovalla kädellä noina ratkaisun päivinä.

Näytelmä kuvaa kyläläisten ja kahden kyläläisten kanssa ystävystyneen saksalaisen sotilaan kohtaloita Tornion valtauksen aikoihin. Kymmenien vuosien päästä toinen saksalaissotilaista palaa 70-vuotispäivän kunniaksi tutuille paikoille kylään. Berliinin muuri on murtunut, Eurooppa avannut rajansa. Mutta yksi muuri on vielä murtamatta; Lapin sodan painajainen elää Heiner Hirschin sielussa. Rippikouluikäisen Eeva Kunnarin selkään ammuttu luoti vaatii sekin tunnustamistaan. Heiner tapaa tutut ihmiset tutussa paikassa, kaivaa sodan melskeessä maahan hautaamansa aarteen esiin…

Mutta ei tässäkään näytelmässä kaikki mene niin kuin kuvitellaan. Ken tähän vaativaan aiheeseen uskaltaa tarttua, yleisömenestys on taattu! Niin paljon nämä osin vaietutkin aiheet yhä Suomen kansaa kiinnostavat, käydyt sodat eritoten! Näytelmän kirjoittaneet kirjailijat lupaavat auttaa roolituksen muotoilussa, ja muussakin.

Roles: 
Number of male actors: 5
Number of female actresses: 5
All role: 10
Adapted to summer theatre: 
No
Premiere in professional theatre: 
No
Premiere in amateur theatre : 
No