Koulumäki on korkeimmalla

Kieli: 
Suomi
Näytelmälajit: 
Komedia, Draama
Julkaisuvuosi: 
1993
Sivumäärä: 
49
Kesto: 
Kokoillan näytelmä
Synopsis: 

Veijaritarina Lapista, tragikoominen kuvaus ihmisistä, jotka yrittävät elää omaa elämäänsä virkavallan uhan allakin.
Lossinrannan kylää uhkaa tyhjentäminen tekoaltaan takia. Kyläläisiä yritetään häätää taloistaan. Helena, eläkkeellä oleva opettaja, matkailuyrittäjäksi ryhtynyt Lossi-Ossi, junantuoma Margit ja hänen puolisonsa, Tangolaulaja Olavi jäävät kuitenkin sijoilleen. Miehet keskittyvät kalastelemaan Lossinrannan tappajahaukea. Helena elää menneisyydessä, saksalaisromanssissaan, jota nyt edustaa koulun luuranko, "Heinrich". Margit puolestaan miettii energioita ja auroja, mantroja ym. uususkontojen juttuja ja konjakkipullon avulla saa mukaansa myös Ossin "sielunsivistyksen ja hengenravinnon" jakamiseen.
Eivät auta Lossinrannan Kiihkoviikotkaan, vesi alkaa vallata koulumäkeä, mutta sen myötä toteutuu myös Ossin unelma: tappajahauki ui Kuja-Villen kelluvaan saunaan. Eivät auta myöskään Margitin mantrat - myös koulu lähtee kellumaan!
Muutakin odottamatonta tapahtuu, mm. Helenan haaveilemista häistä karkaa sulhanen eli Ossi, mutta ei hätää: "Ja minähän menen naimisiin. Hauki saa kelvata. Sinä oot melkein kuin Ossin sielu, yhtä liukaskin."
(Liisa Kosonen: Kesänäytelmäluettelo 1996, SHT)

Käyttäjäroolit: 
Miehiä: 3
Naisia: 2
Yhteensä: 5
Soveltuvuus kesäteattereille: 
Ei
Ensi-ilta ammattiteatterissa: 
Ei
Ensi-ilta harrastajateatterissa: 
Ei