Lyijyvyö

Kieli: 
Suomi
Näytelmälajit: 
Draama
Julkaisuvuosi: 
2020
Sivumäärä: 
101
Kesto: 
Kokoillan näytelmä
Synopsis: 

Äiti Maria Pariisilainen eli Maria Skobtsova (1891-1945) syntyi Riiassa vauraaseen aatelisperheeseen, mutta osallistui myöhemmin Venäjän vallankumoukseen. Liittyi sosiaalivallankumouksellisiin ja osallistui ajan kiihkeään kirjalliseen elämään. Hän kirjoitti runoja ja esseitä ja rakastui runoilija Aleksandr Blokiin, jonka kanssa oli pitkään kirjeenvaihdossa. Oli mukana ryhmässä, joka suunnitteli Trotskin murhaa.

Hän oli kaksi kertaa naimisissa ja sai liitoista kolme lasta. Maria Skobtsova joutui pakenemaan muiden emigranttien mukana Neuvostoliitosta 1923 ja hän asettui Pariisiin. Ranskassa hän oli aktiivinen vastarintaliikkeen jäsen. Ryhtyi auttamaan maanmiehiään ja myös ranskalaista köyhälistöä. Perusti kodittomille naisille asuntoloita ja tuki kaikkia hädänalaisia. Sai eron toisesta avioliitosta ja vihkiytyi nunnaksi 1932.

Herätti närkästystä Pariisissa, kun istui kapakassa nunnanasu päällä, joi oltta ja poltteli mahorkkaa. Hän lähetti natsimiehityksen aikana ruoka-apua vangeille, auttoi juutalaisia pois maasta ja kätki heitä huoneisiinsa. Hänet pidätettiin ja kuljetettiin Ravenbrückin keskitysleirille, jossa hän nälkiintyneenä ja sairaana auttoi muita leiriläisiä. Hänen tiedetään menneen kaasukammioon monilapsisen perheen äidin puolesta pääsiäisenä 1945. Neuvostosotilaat löysivät leirillä hänen jäämistöstään rukouksen, jossa äiti Maria kehottaa rukoilemaan myös pahojen ihmisten puolesta.

Käyttäjäroolit: 
Miehiä: 0
Naisia: 0
Yhteensä: 0
Soveltuvuus kesäteattereille: 
Kyllä
Ensi-ilta ammattiteatterissa: 
Ei
Ensi-ilta harrastajateatterissa: 
Ei