Nukkekoti-remix

Kieli: 
Suomi
Näytelmälajit: 
Draama
Julkaisuvuosi: 
2011
Sivumäärä: 
98
Kesto: 
Kokoillan näytelmä
Synopsis: 

Nukkekoti–remix–näytelmässä alkuperäisteoksen sukupuoliroolit on kiepautettu gender blender –tyyliin nurin kurin päinvastaisiksi. Teos irvistelee stereotyyppisille mies- ja naistyypeille ja kenties viettelee katsojaa pohtimaan miehenä ja naisena olemisen perimmäisiä kysymyksiä.

Torvald ja Nora ovat aviopari ja heillä on kolme lasta. Torvald on koti-isä; Nora on vastikään nimitetty pankinjohtajaksi. Kahdeksan vuotta kestänyt avioliitto on näennäisesti onnellinen; kulissit ovat pystyssä; tulevaisuus näyttää ainakin taloudellisesti turvatulta.

Avioliiton alussa Nora koki burnoutin. Lääkäri määräsi hänet pitkälle sairaslomalle ja suositteli matkaa etelään. Pelastaakseen vaimonsa Torvald lainasi rahaa matkaa varten pankkivirkailija Krogstadilta. Vakuuksien puuttuessa Torvald väärensi velkakirjaan takaajaksi edesmenneen isänsä nimen.

Torvaldin lapsuudenystävä Kristiina Linde muuttaa kaupunkiin ja etsii töitä. Torvald suostuttelee Noran palkkaamaan Kristiinan pankkiin konttoristiksi. Samalla vanhassa petossotkussa ryvettynyt Krogstad saa pankista potkut.

Krogstad kiristää Torvaldia: hän uhkaa paljastaa väärennöksen, jos ei saa työpaikkaansa takaisin. Nora yrittää turhaan taivutella Noraa perumaan Krogsadin erottamisen.

Kun kaikki paljastuu, Torvald odottaa Noralta ymmärrystä ja kiitosta, mutta saakin osakseen ankarat moitteet. Torvaldin silmät avautuvat; hän pakottaa Noran avoimeen keskusteluun avioliiton epäkohdista. Näytelmän lopussa Torvald jättää Noran ja lapset.

Käyttäjäroolit: 
Miehiä: 1
Naisia: 4
Yhteensä: 5
Soveltuvuus kesäteattereille: 
Ei
Ensi-ilta ammattiteatterissa: 
Ei
Ensi-ilta harrastajateatterissa: 
Ei