Raimo Lahdenmäki

Born: 
1957

Rami Lahdenmäki - tämän värikästä ja tapahtumarikasta elämään eläneen ja elämää nähneen kirjailijan näytelmät ammentavat sisältönsä todellisuudesta. Todellisuuden kokeminen, kirjalliseen muotoon saaminen ovat läsnä hänen teoksissaan - joskus varsin erikoisellakin tavalla esilletuotuna.

Rami Lahdenmäki ei ole yhden asian osaaja. Hän on toiminut mm. kapakan ulosheittäjänä, rautakauppiaana, teurastajana, nosturinkuljettajana, nuohoojana, rakennusmiehenä, kulttuurisihteerinä, nuorisotyöntekijänä, tiskarina, kokkina, siivoojana, lapiomiehenä, työnjohtajana, sotilaana, teatterinjohtajana, hierojana, näyttelijänä, stunt-miehenä, hevoshoitajana, taikurina, voimamiehenä, opettajana - kiertänyt maailman ympäri useampaan kuin yhteen kertaan... Ja inhoaa syvästi "niinkuttelukategoriseen kokemiseen taipuvaista taiteilijuuden mystifiointia". Kenenkään ei tarvitse nousta vuorelle, istua pahvilaatikossa paastoamassa tai jalat ristissä tolpan nokassa "löytääkseen ittensä". Kaikkeen voi käyttää ihan vain järkeä. Jos se ei riitä, voi ruveta vaikka taidekriitikoksi.

Mutta parhaiten hän sanoo viihtyvänsä näytelmien kirjoittamisen ja ohjaamisen parissa. Ohjauksia on vuoteen 2010 mennessä kertynyt 225 kappaletta, näytelmäkäsikirjoituksia 111 kappaletta, lukuisia dramatisointeja, sovituksia sekä laulujen sanoituksia, runoja ja novelleita. Ensimmäiset näytelmät ovat syntyneet 70-luvun alussa.

Tuotannosta löytyy niin satu-, kirkko-, huume-, runoelma-, nuoriso- kuin kesäteatteri-, draama-, musikaali, musiikki- ja satiirinäytelmiäkin. Erikoisuuksia ovat vuodesta 1987 alkaen olleet monologit, jotka on mahdollista esittää myös useammalla henkilöllä.

Rami Lahdenmäen tekstejä on esitetty myös Argentinassa, Fär-saarilla, Kanadassa, Ruotsissa ja Venäjällä. Teksteistä valmistetut esitykset, kirjailijan itsensä ohjaamina ovat voittaneet lukuisia nuorten teatterikilpailuja niin Suomessa kuin ulkomaillakin.

Venäjällä esityksessä olleesta Suomen Sodan Alavuden taistelun 200-vuotis juhlanäytelmästä Lakeuden Lieki+ on venäläisvoimin valmistumassa suurelokuva.

Teokset

Titel Kirjailijan rooli Publication Lajit Kieli Alkuperäinen kieli
Abortti author 2004 Drama, Monologue Finnish
Adal-Minnan kenkä ja taikalamppu author 2004 Comedy, Children's play Finnish
Antaa elämän nuolla! author 2009 Drama Finnish
Kauppa-Lopo dramatist 1998 Drama Finnish
Oikeen on aina paree author 1998 Comedy Finnish
Taikuri Oz ja Viikinsaaren velhot dramatist, translator 1999 Musical, Play for youth Finnish