Hella & Bert

Language: 
Finnish
Genre: 
Comedy, Drama
Year of publication: 
2011
Pages: 
88
Length: 
Full length
Synopsis: 

Hella Wuolijoesta ja Bertolt Brechtistä kertova komediallinen näytelmä. Nämä kuuluisat näytelmäkirjailijat tekivät yhdessä näytelmän Herra Puntilasta. Miten yhteistyö alkoi ja mihin se johti, kerrotaan kahdessa näytöksessä.

Ensimmäinen tapahtuu välirauhan vuonna Marlebäckin kartanolla. Brecht on majoittunut kolmen naisensa kanssa kartanoon ja nauttii naisten tarjoamista palveluista. Hella ahertaa kartanon emäntänä ja saa takapakkia teattereilta. Kun kuvaan ilmestyy sahanomistaja Roope, Hellan tulkkileimikkoa ostamaan menevät pian pakolaispunikki Brechtin ja kapitalistifasisti Roopen sukset ristiin. Tilanne kuitenkin rauhoittuu saunan ja viinan voimalla. Mutta pakolaisuus pakottaa pakolaiset jatkamaan matkaa. Nyt Moskovaan.

Toisessa näytöksessä ollaan kolmannen valtakunnan raunioilla vuonna 1947 sodanjälkeisessä Berliinissä, jaetussa kaupungissa. Hella, jonka ura Suomen yleisradion johtajana on tyssännyt, tulee tapaamaan kirjoittajakollegaansa Brechtiä ja vaatimaan osuutta yhteisen näytelmää tekijänoikeuksien tuottamasta rahasta. Herra Puntila on ollut Sveitsissä menestys ja nyt sitä harjoitellaan Itä-Berliinissä Brechtin johtamassa Berliner Ensemble teatterissa. Kaikkivaltias ja erehtymätön kommunistipuolueen keskuskomitea vaatii muutoksia Herra Puntila näytelmän käsikirjoitukseen. Hella törmää sotasokeata näyttelevään Roopeen, joka on asekätkijänä paennut Suomen salaista poliisia. Tämä on kuitenkin hänen kannoillaan. Syntyy monipuolinen takaa-ajotilanne Berliner Ensemblen tiloissa kun Hella vaatii osuuttaan tekijänoikeustuloista, puolueen valvojat vaativat muutoksia tekstiin, näyttelijät vapautta ja hyviä rooleja.

Tilanne huipentuu farssimaiseen tulkintaan näytelmän kohtauksesta Nousu Hattelmalan Harjulle. Lopuksi erehtymätön keskuskomitea kieltää esityksen ja sen mainitsemisen kuolemanrangaistuksen uhalla.

Roller: 
Number of male actors: 6
Number of female actresses: 5
All role: 11
Adapted to summer theatre: 
No
Premiere in professional theatre: 
No
Premiere in amateur theatre : 
No